ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Опанец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Опанец

Опанец е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Добричка, област Добрич

Отстои на 7 км северозападно от гр. Плевен, на 5 км югоизточно от гр. Долна Митрополия и на 160 км североизточно от столицата София. Село Буковлък е на 4 км източно, а село Биволаре е на 6 км северно. 

Намира се на брега на р. Вит, а надморската му височина е между 100 и 199 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято със северозападни ветрове, докато зимата е студена със североизточни ветрове. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерни за района са градушките. Климатичните условия са подходящи за развитие на селското стопанство - отглеждане на зърнени култури и овощни насаждения.

Постоянното население наброява около 1835 души. Самото село е разделено на нова и стара част. 

Тук функционират кметство, здравна служба, в която работят общопрактикуващ лекар и стоматолог, читалище, детска градина, основно училище, търговски обекти и заведения, както и семеен хотел. В момента се строи нов православен храм. Специализирана медицинска помощ ще получите в град Плевен. Опанец има и футболен клуб. 

Туризъм и забележителности

 

Изградени са паметници в чест на загиналите през Руско-турската война руски, румънски и финландски войници. 

Любителите на природата могат да си направят екскурзия до каньона на р. Чернелка (19 км), като за начална точка могат да изберат между селата Горталово и Къртожабене

В Плевен трябва да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/ интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: