ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Николаевка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Николаевка

местоположение

Село Николаевка, община Суворово се намира на 30 км. северозападно от град Варна. Разположено е на 350м. над морското равнище от двете страни на Николаевска река. Основано е през 1823 година, като първото му име е Хадърча. Тук родолюбивия селски чорбаджия Атанас Георгиев на свои разноски отворил през 1847г. първото българско училище във Варненска околия. Селото се преименува през 1877 година в чест на княз Николай Николаевич - главнокомандващ руските войски, по-малък брат на цар Александър II.

природа

В днешно време село Николаевка е популярно най-вече сред рибарите с красивите си язовири и чиста природа, както и сред последователите на Петър Дънов.
Язовирите са част от каскадата язовири в селата Левски, Николаевка и Водица. Язовир Николаевка заема площ от 346 дка и е един от най-големите в областта. Зарибен е с шаран, толстолоб, сом, бял амур, червеноперка и таранка. Атракция на язовира в село Николаевка са и раците.
Доброто стопанисване на водните съоръжения през последните години, красивата природа и близостта на град Варна, направиха село Николаевка предпочитано място за почивка на запалените въдичари. С реализацията на проекта по програма ФАР се преасфалтира и електрифицира пътя до язовира и туристическата хижа в село Николаевка. Язовирът се утвърди и като място за провеждане на състезания по риболов и база за инструктори. Рекордният улов във водите на Николаевка е шаран от 16 кг, уловен през лятото на 2006 г., а най-тежкият амур, изваждан от водите, е бил 10,2 кг.
Водите и брега се чистят редовно, а на традиционните места, където се събират риболовците, са направени кътове за отдих и места за палатки, без да се ползват материали със синтетичен произход.
Селото се посещава и от много туристи-последователи на Петър Дънов, които минават по неговите стъпки. Малко над терена, където навремето се е намирал родният му дом, в момента с доброволен труд и дарения се възстановява къща-музей на Петър Дънов. Бащата на Петър Дънов - Константин Дъновски, е бил първият учител и свещеник в селото. И до днес е запазено училището, в което е преподавал. То е първото килийно школо във Варненска околия. Основано е през 1847г., заедно с църквата "Св. Атанасий", която е действаща и до днес. Празникът на селото е 2 май, Атанасовден, а селският събор е на 26 октомври, Димитровден.

 

туризъм

  • Православен храм "Св. Атанасий" - най-старата българска църква във Варненска област.
  • Килийно училище в църквата.
  • Паметник-чешма на загиналите български войни от региона през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.
  • Къща-музей на Петър Дънов, изграден по проект финансиран от Европейския съюз по програма ФАР и етнографска сбирка с предмети от бита в двора на музея.
  • Два язовира, зарибени и добре поддържани с възможност за риболов и лагеруване.

 

Текст: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: