ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малчика

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Малчика

Малчика е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен

Отстои на 7 км северно от гр. Левски, на 43 км източно от гр. Плевен и на 38 км южно от гр. Белене. Съседните села Българене и Аспарухово са съответно на 4 км северозападно и на 3 км югоизточно. Столицата София е на 208 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до течението на р. Осъм, а надморската му височина достига 48 м. Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима. 

Постоянното население на селото наброява 1467 души.

Малчика е едно от големите села в общината и е добре уредено - автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електрическа системи, телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Централните улици са асфалтирани и осветени. 

Жителите на селото разполагат с кметство, читалище с библиотека, вокална и танцова групи, основно училище, детска градина, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог са поели здравната грижа за местните. Най-близката болница е в гр. Левски, където има и средни училища. 

Туризъм и забележителности

Според историческите сведения, селото съществува още от създаването на българската държава. Носело е различни имена през годините, като през 1950 г. е кръстено Малчика, на името на един от водачите на Работническо-младежкия съюз - Адалберт Антонов (Малчика).

Голяма част от населението изповядва католицизма. Храмът в селото е най-старата католическа обител в България - осветен е през 1855 г. Църквата е уникална с външната си каменна фасада.

В селото има футболен клуб, основан 1946 г. и по-късно прекръстен на "Ювентус-Малчика", към него има и детско-юношеска школа. 

Красива природна забележителност, която задължително трябва да посетите са Крушунските водопади в местността Маарата (23 км югозападно). 

Туристическа атракция в близост е Деветашката пещера - една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 39 км югозападно от Малчика. 

Природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова е друга забележителност в близост. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://selo.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: