ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Маломир

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Маломир

Маломир е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

В България има още едно село, носещо името Маломир - в област Шумен.

Селото се намира на около 30 километра южно от Ямбол, на около 28 км северно от Елхово, на около 50 км югоизточно от Нова Загора и на около 55 км югоизточно от Сливен.
В близост до селото преминава река Тунджа.

Неселението наброява около 930 жители.

Климатът е преходно-континентален със слабо влияние от Черно море и Средиземноморието. Районът е един от най-топлите в страната със средна температура за най-студеният месец - януари са 1,2°С, а средномесечната температура за месец юли е 23,2°С. 

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има редовен автобусен транспорт до съседните села и градове. Разполага с общопрактикуващ лекар, стоматолог, целодневна детска градина, читалище, кметство, библиотека, хранителен магазин и кръчма.

Почвите тук са плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. Това е причината българо-китайско дружество да наеме под аренда големи площи земи, където скоро ще започне производство на зеленчуци, изграждане на складова база и база за развиване на гъбопроизводство.

Интересен факт за селото е, че то е родното място на най-известния ямболски хайдутин и войвода Жельо Войвода, оставил трайни следи в историята на националните освободителни борби на българския народ.

Ежегодният събор на селото, известен още като „кукеров ден” се провежда през месец февруари.

Туристически и природни забележителности, които могат да бъдат посетени в района:

Етнографският музей в с.Генерал Инзово – предлага на посетителите различни експонати от миналото на селото – реликви от миналото, стари оръжия и документи.

Ямбол като град с богати културни традиции предлага разнообразни забележителности за туристите. Градът има запазено място в националната и световната история както поради факта, че е с над 17 века история, но и защото е родно място на интелектуалци от най-висока класа.

 

Използвани източници: bg.wikipedia.orgyambolnews.net 
Снимки:  http://gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: