ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крушовене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Крушовене

Крушовене е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен

Отстои на 29 км северно от Долна Митрополия, на 22 км в същата посока от гр. Тръстеник и на 42 км от гр. Плевен. Столицата София е на 183 км югозападно. 

Разположено е на левия бряг на река Искър в близост до река Дунав. Надморската му височина е 31 м. Климатът в района е умерен и се характеризира със студена зима и горещо лято, количеството на валежите е малко.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, обновени са отводнителните канали. 

Постоянното население е около 1060 души. 

Тук функционират кметство, църква, основно училище, детска градина, читалище, магазини и заведения. Има стадион и футболен клуб "Вихър". Двама общопрактикуващи лекари се грижат за здравето на хората от селото. Най-близката гимназия е в град Тръстеник, където работят още стоматолог и аптека. Специализирана медицинска помощ може да получите в болничните заведения на територията на Долна Митрополия и в областния център.

В землището на с. Крушовене се намира защитена местност Генчов орман, която е обявена за такава през 1962 г. и представлява вековна дъбова гора, до старо корито на р. Искър. Заема площ от 27,3 ха със средна възраст на дърветата от 170 години, а най-голямото дърво – “Царицата” /летен дъб – Querqus ceris/ има обиколка на ствола 6,50 м., височина 23 метра и е на повече от пет столетия. Сред вековните дъбове се срещат и единични екземпляри от полски бряст и бяла топола.

Близостта до реките Искър и Дунав създава отлични условия за риболов и излети сред природата.

На десетина километра, близо до с. Гиген, се намира античното селище Улпия Ескус. Там има любопитни за туристите останки от римски и византийски град.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: