ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Китен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Китен

Китен е село в Североизточна България, част от община Провадия, обл. Варна. Намира се на 70 км от гр. Варна, на 16 км от общинският център гр. Провадия и на 10 км от гр. Дългопол.

обща информация


Населението му наброява 65 човека. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима с обилни снеговалежи, прохладна пролет, слънчево лято и пъстра есен. Релефът е разнообразен - обширни равнини се редуват със зелени хълмове и скалисти възвишения. Старото име на селото е било Мухални. Надморска височина - 250 м.

инфраструктура


В селото има читалище, хранителен магазин, кафене, паметник на загиналите през войните. Китен е тихо и спокойно село, разположено сред интригуващ пейзаж, в екологично чист район. Селото е снабдено с вода и електричество. Пътищата са в добро състояние. В радиус от 10 км около селото има 4 язовира, а на 15 км от Китен се простира един от най-големите язовири в България - Цонево, с дължина 28 км. Всички язовири са зарибени и предлагат отлични възможности за богат улов и почивка сред тишина и спокойствие.

 

поминък и перспективи


Близостта на селото до общинският център Провадия, както и забелжителният пейзаж, който го обкръжава създават отлични условия за развитието на екологичен и селски туризъм. Местните хора са заети предимно в животновъдство и земеделие. Традиционно в районът се отглеждат плодове и зеленчуци с високо качество. Развива се и пчеларството.


забележителности

  • Селото е известно със средновековната крепост и скалният манастир, които се намират до него в местността ”Тъпаните”. В манастирът са запазени четири килии. Едната се отличава от другите – тя е най-голяма и най-висока. Само в най-северното помещение има издълбани каменни скамейки, а на пода ясно личат множество кръгли малки вдлъбнатини. Около рамките на входовете и отворите за прозорци се забелязват множество неясни черти, резки и точковидни вдълбавания в кръг. Наред с тях се виждат множество рисунки на животни - коне, крави, кози. Както и една интересна ”маска”, която се среща и в други манастири наоколо.

 

Източник: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: