ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кипра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Кипра

Кипра е село в Североизточна България, част от община Девня, област Варна. Намира се на 35 км от гр. Варна, на 7 км североизточно от гр. Девня и на 9 км югоизточно от гр. Суворово. Любопитното е, че в селото се влиза и излиза само по един път.

обща информация


Китно село скрито в планината, разположено в гористите поли на Франгенското плато, на склона на Девненската низина. Климат - умерено-континентален, смекчен от близостта на Черно море. Пролетта е слънчева, лятото e прохладно, есента e топла, а зимата - мека. Населението наброява около 500 човека. Надморска височина - 120 м.

история


На изток от село Кипра в полите на Франгенското плато е съществувало селище от каменно-медната епоха, а на самото плато на северозапад от селото е разположен тракийски некропол от V в. пр.Хр. Свидетелство за това са откритите четири оброчни релефа, посветени на тракийският бог-конник Херос.
Преди Освобождението селото е носило името Таптък. Настоящето си име - Кипра, получава през 1934 година. Кипра е дума от народния език и означава "жена с изящна, гъвкава, кръшна фигура".

инфраструктура

В селото има читалище с библиотека и кинозала. Училището в селото е построено през 1890 г, но в момента не функционира. Най-близкото училище се намира в гр. Девня. Има още и кметство, пощенска станция, православен храм, хранителни магазини, кафене.
Редовен /няколко пъти дневно/ автобусен транспорт свързва Кипра с гр. Девня и гр. Суворово, откъдето има
автобусни връзки с гр. Варна.
Жителите на селото имат възможност да се възползват от всички съвременни кoмуникации: достъп до Интернет, покритие на мобилни мрежи на четири мобилни оператора, две кабелни телевизии, автоматична телефонна централа.
Във и около селото има множество чешми, от които тече кристално чиста изворна вода. Широколистната гора от бук, габър и дъб, изпъстрена с острови от липови дървета, дарява хлад през лятото и е чудесно място за разходки.

икономика

В селото има две земеделски кооперации, които обработват плодородната земя с модерна техника. В тях работят над 20 механизатори и специалисти. Повечето от младите жители на Кипра, както и в миналото, работят във Варна и Девня. В цеха за перилни препарати изкарват прехраната си около десетина души.

туризъм

От години селото се слави като най-чистото в района. Кипренци сами поддържат градинките по улиците. Задължение на кмета е да се грижи за розите. През последното десетилетие много жители на морската столица купиха имоти в Кипра. В селото имоти са закупили няколко английски семейства. Повечето от старите къщи са ремонтирани и pеставрирани.
Община Девня разполага с предпоставки за развитие на туризма, макар и по-ограничени в сравнение с традиционните туристически райони в България. Наличните ресурси са предпоставка за развитие главно на: културен и селски туризъм.

забележителности

  • Етнографска сбирка с. Кипра - намира се в къща, строена в края на ХІХ в. Етнографската експозиция е уредена през 1992 г. Разположена е в централната част на селото и има голям двор от декар и половина сред градини от цветя, дървета и зеленина, ограден с висока, каменна ограда. В двора има хамбар и други стопански постройки. Етнографската експозиция разполага с около 200 експоната, свързани с бита и културата на населението в с. Кипра и Девненския край - тъкачен стан, дараци, чекръци, уреди за месене и печене на хляб, софри, люлка за бебе, мебели за уредба на селски дом от началото на ХХ век, тъкани, носии, аксесоари и др. През летните месеци тя се посещава и от чужденци, които идват от историческия комплекс в Девня.



Източник: http://www.narodnodelo.bg, www.liternet.bg, интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: