ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долна Бешовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Долна бешовица

До̀лна Бешовица е село в Северозападна България. Намира се в община Роман, Област Враца.


Разположено е на около 7 км северозападно от гр. Роман, околo 38 км източно от гр. Враца и приблизително 111 км североизточно от гр. София.

Релефът е хълмист, със средна надморска височина 250 метра. Климатът се характеризира със студена зима и горещо лято с малко количество валежи.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до общинския център и съседните села.

В Долна Бешовица живеят около 315 души, на чието разположение са кметство, църква и хранителен магазин. В съседния град Роман има основно и средно училище, целодневна детска градина, поща, ЖП гара, заведения и магазини.

Медицинското облужване на населението е поето от няколко общопрактикуващи лекари, един педиатър и двама стоматолози, намиращи се в Роман.

Забележителности 

Селцето е малко и китно, с чудесни условия за развитие на еко туризъм. През него преминава река Косматица, а в околностите му има няколко малки язовира, подходящи за риболов.

На около 2 км югозападно се намира изоставен и почти разрушен манастир. Долнобешовският манастир "Св. Архангел Михаил" възниква първоначално като болярска църква през Втората българска държава и по-късно се обособява като манастирски комплекс. През XIXв. в продължение на две години тук работи самият Захарий Зограф. Запазените четири икони негово дело се съхраняват във Вознесенската църква във Враца.
До 1980г. Долнобешовската обител е обитавана и поддържана, но оттогава не се стопанисва и се нуждае от спешно възстановяване. Манастирският комплекс е обявен за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.

В съседното село Горна Бешовица /6 км северозападно/ се намира църквата "Свети Димитър", която е строена преди Освобождението и е обявена за архитектурен паметник на културата.

На около 16 км южно е разположен Струпешкият манастир "Св. Пророк Илия", който е основан по време на Второто българско царство и днес е постоянно действащ комплекс от внушителна триетажна жилищна сграда, две църкви, красивата чешма и стопански постройки.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://www.bulgariamonasteries.com/, Мирела, интернет.

Снимки: http://www.panoramio.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: