ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Девенци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Девенци

Девенци е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен

Отстои на 12 км северозападно от гр. Червен бряг и на 47 км югозападно от гр. Плевен. Столицата София е на 129 км в същата посока. 

Намира се в Дунавската равнина, а надморската му височина е около 134 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с подчертано студена зима и горещо лято. 

Постоянното население наброява около 769 души. 

Девенци е сравнително добре уредено село - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, читалище, целодневна детска градина, фурна за хляб, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар е поел медицинското обслужване в селото. Най-близката болница е в гр. Червен бряг. В града ще намерите и училища. 

Православният храм "Св. Николай Мирликийски" е построен през 1935 год., като наскоро му е направен ремонт.

В района между с. Девенци и с. Телиш (10 км източно) се намира защитената местност Калето-Пипра, която обхваща гора с разнообразни флора и фауна и останки от антична крепост. Районът е богат на скални образувания, има и множество пещери.
До Телиш има и два големи язовира, които създават отлични условия за риболов. 

В землището на селото е открито голямо находище на природен газ.

Река Искър предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг близо до село Горник все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: