ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горталово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Горталово

Горталово е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 16 км южно от гр. Плевен и на 152 км североизточно от столицата София. Село Брестовец е на 8 км северно.

Разположено е на брега на р. Чернелка, а надморската му височина е 207 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. През месеците юни и февруари падат много валежи. В района често явление са градушките.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Плевен и съседните населени места. В селото са изградени водопреносна, електропреносна и телефонна мрежи. Централните улици са асфалтирани.  

Постоянното население наброява около 195 души.

Тук функционират кметство, читалище с център за възрастни хора и библиотека, къща за гости, магазин и заведение. Най-близките общопрактикуващ лекар и детска градина работят в село Брестовец. Специализирана медицинска помощ ще получите на територията на град Плевен, където има също и учебни заведения.

Селото е кръстено на руския майор Фьодор Матвеевич Горталов участвал в Руско-турската война.

През самото село преминава малката р. Чернелка, от тук води началото си и каньонът на реката, който е защитена природна забележителност. Изградена е екопътека, а туристите могат да разгледат множеството пещери в района, сред които пещера Капчука, останки от късноантична крепост в местността „Градището”, римски пътища, причудливи скални образувания.

Язовир Кайлъка (9 км) предлага добри условия на любителите на риболова.

В град Плевен трябва да посетите Панорама Плевенска епопея, също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Източници: http://gortalovo.free.bg/ http://gortalovo.selo.bg
Снимки: http://gortalovo.free.bg/ http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: