ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Блъсково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Блъсково

Блъсково е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 67 км северозападно от гр. Варна и на 15 км югозападно от гр. Провадия.

обща информация

Селото е разположено в  сърцето на прочутото провадийско плато Сърта. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, топла есен, мека зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 1 200 човека. Надморска височина - 98 м.

 

история

Старото име на Блъсково е било Салла /от турски: "салих" означава чисто, хубаво, добро/. При обработката на земята, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

инфраструктура

В селото има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека, кметство, пощенски клон, хранителни магазини, кафене. То е напълно водоснобдено и електрифицирано. Пътищата са в добро състояние. В близост има два язовира - Снежина на 5 км от селото и Цонево - на 30 км. Местните хора са заети предимно в селското стопанство - в районът традиционно се развива лозарство и винопроизводство. Проби от почвата в селото са били предоставени на чуждестранни специалисти и след проведено изследване те  били категорични, че в почвата няма никакви замърсявания, което е първото условие за производството на качествено грозде и вино. Освен това, проверката установила, че условията са сходни с тези в Бургундия, Франция.
Благодарение на винарната и обработващата земята земеделска фирма селото се развива много добре. В момента се обработват 17 000 декара пшеница, рапица, ечемик и слънчоглед. На площ от 500 декара са засети екологично чисти пшеница и ръж.

забележителности

  • В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII - XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.
  • Винарна "Салла" - Годишно във винарната се произвеждат 20 000 бутилки елитни вина с марката „Салла“. Винарната е оборудвана по най- добрите стандарти на ЕС. Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия -комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма "Гийом" и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер и Ризлинг и атрактивните червени сортове Пино Ноар и Каберне Фран. Към винарната функционира и малко конно стопанство в което се отглеждат липицански коне - създадени като порода за езда и впряг в конезавода в Липица на територията на бившата Австро-Унгарска империя. Това е единственото място в България, където се отглеждат тези красиви животни. Наричат ги каретни и парадни коне и участват в официални церемонии.


Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: