ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Безмер

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Безмер

Безмер е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

В България има още едно село, носещо същото име, в Област Добрич.

Отстои на около 8 км западно от Ямбол, на около 25 км югоизточно от Сливен, на около 28 км югозападно от Стралджа, на около 33 км източно от Нова Загора и на около 40 км северозападно от Елхово.

Населението е около 1120 души.

Село Безмер е електрифицирано и водоснабдено, частично е изградена канализационната система. Улиците са асфалтирани, всички мобилни оператори имат обхват. Редовен автобусен транспорт свързва населеното място със съседните села и градове. Тук функционират няколко хранителни магазина, магазин за битови стоки, заведения за хранене, уютна къща за гости.

Селото разполага с общопрактикуващ лекар, стоматолог, целодневна детска градина, църква, кметство, община и читалище с музейна сбирка и сформирани коледарска група, група за фолклорно пеене, както и младежки танцов състав. Най-близкото училище се намира в гр. Ямбол.

Край селото се намира авиобаза „Безмер”, понастоящем военновъздушна база на НАТО.

Туризъм и забележителности 

Съседното село Кабиле се намира на територията на най-значимия и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в селото, което е на около 10 км от Безмер.

В гр. Ямбол могат да бъдат посетени:

  • Църквата “Св. Георги”, която датира от 1737 год. и е център на културния и религиозния живот на града.
  • Историческият музей предлагащ на посетителите си богата експозиция.
  • Художествената Галерия “Георги Папазов, поместена в една от интересните антични сгради е една от най–богатите галерии в страната. Тя разполага с над 3 000 произведения на български и чуждестранни художници.
  • Планетариумът – единственият в Югоизточна България. Ежегодно през звездната му зала преминават хиляди ученици и граждани.

Тук има отлични условия за развитие на лова и риболова - районът е богат на дивеч, а в близост до селото преминава река Тунджа (дивечовъдна станция, фазанария, 8 зарибени микро язовира).

 

Използвани източници и снимки: yambolnews.netbg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.companoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: