ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Койнаре

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - гр. Койнаре

Койнаре е град в Област Плевен. Той се намира в община Червен бряг.

местоположение

Намира се на 15 км от град Червен бряг, на 50 км от Плевен, на 94 км от Никопол и на 150 км от столицата София

Населението наброява около 5200 души. Градът е разположен по протежението на левия бряг на река р. Искър. Естественото съчетание на река, равнина и предбалкан обуславя привлекателността му през годините, както за местното население, така и за преселници от други места.

Икономика

От най-стари времена местното население се занимава със земеделие и скотовъдство. Плодородното землище е основната предпоставка за това. Земята се обработва от две земеделски кооперации, двама арендатори и частни стопани.

В града понастоящем функционират две текстилни предприятия. "359" ООД, дружество с 50% английско участие, специализирано в производството на дамска конфекция предимно за външния пазар. В дружеството работят около 150 души. "Пионер" АД е специализирана фирма за производство на спортни облекла, осигуряваща над 100 работни места. Продукцията е изключително за външния пазар - Франция, Италия, Испания и САЩ.


Забележителности


В града има столетен дъб, обявен за защитен природен обект. Легендата разказва, че е издънка на още по-старо дърво.

Започната, но недовършена е сградата на "Културния дом". Днес там се помещава градската библиотека и канцеларията на читалището. В центъра на града има паметник на загиналите във войните на XX век, жители на Койнаре.

Народното читалище "Христо Ботев" е най-старото в община Червен Бряг. То е основано през февруари 1889 г. под името "Развитие".

образование, администрация

В града има две училища: Начално училище "Отец Паисий", СОУ "Христо Смирненски" и една целодневна детска градина.

В Койнаре има и кметство, данъчно подразделение, полицейски участък, здравна служба, районна пощенска станция, социално подпомагане, футболен клуб "Спартак" и клуб по лека атлетика "Спартак".

транспорт

Областният град Плевен се намира на 43 км по магистрала Е-83, която свързва столицата с Русе. До Червен бряг може се стигне и с влак - от София почти на всеки кръгъл час замина влак към града. Благодарение на близостта на международната магистрала Е-83, както и удобното придвижване с влак, Койнаре е достъпен целогодишно.

 

Източници:  http://bg.wikipedia.org/    
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: