Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов"

Училища
Местонахождение:  град Бургас, ж.к. Възраждане
Виж на картата

Вид училище: професионално
             професионална гимназия

Смени на обучение: двусменен режим

Специалности:

Специалността Електрообзавеждане на производството дава възможност за придобиване на знания, практически и личностни умения за извършване на дейности по проектиране, изработване, присъединяване към захранването, поддръжка и ремонт на осветителни, силови, сигнални, защитни и др. видове електрически инсталации в сгради. Професията е съобразена с европейските изисквания и изискванията на българските работодадели. След завършване обучаемият ще може: свободно да разчита и изработва технически чертежи, принципни, монтажни и разгърнати схеми на техническата документация; да изпълнява електромонтажни дейности; да си служи с контролно- измервателни инструменти и апарати, използвани при експлоатацията и ремонта на електрообзавеждането на промишлени предприятия; да извършва оперативни превключвания с оглед сигурността на работа на електрообзавеждането и икономичността на електрическите схеми; да измерва и изпитва електрически уредби, устройства, уреди и апарати за ниско напрежение; да извършва необходимите изчисления за избор на електрообзавеждането и да го избира по каталог.

През учебната 2009/2010 година за първи път в страната ще се осъществи прием след завършен седми клас по специалността ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ.
Възобновяеми енергийни източници са слънчевата, вятърната, водната, геотермалната енергия и тази която се получава от растителна и животинска биомаса. Производството на енергия от възобновяеми източници се подкрепя от българското и европейското законодателство. Това е една нова специалност отговаряща на потребностите на времето. Паралелката е с интензивно изучаване на английски език. През периода на обучение учениците ще се запознаят детайлно с устройството и начина на работа на възобновяемите енергийни източници, ще придобият знания свързани с монтажа, подръжката и ремонта им.

Специалност "Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника" дава на обучаващите се ученици необходимите знания и практически умения за работа в областта на монтирането, поддържането, експлоатирането и ремонтирането на асансьорите и подемниците (кранове, електротелфери, елеватори и ескалатори).
Целта на обучението е учениците да усвоят система от знания за съвременните начини на управление на асансьори и подемно - транспортни машини; да формират умения за поддържане технически изправна подемна и асансьорна техника, като извършват задължителни планови прегледи с основните проверовъчни операции и откриват повреди в електрическите вериги, елементите им и ги отстраняват.
Срок на обучение: 4 години
Завършилите получават:
   1. диплома за средно образование;
   2. свидетелство за професионална квалификация;
   3. свидетелство за придобита правоспособност за монтиране и поддържане на асансьорите.
Професионална реализация:
Учениците, завършили XII клас придобиват квалификация по професията Електротехник, III квалификационна степен. След завършване на обучението си учениците могат да работят в:
   1. сервизи за обслужване и ремонт на асансьори и подемници
   2. фирми, извършващи монтаж на асансьори и подемници
   3. като кранисти и електротехници в строителството.

Специалност "Електродомакинска техника" дава на обучаващите се ученици необходимите знания и практически умения за работа в областта на инсталирането, поддръжката и ремонта на различни видове електродомакински уреди.
Срок на обучение: 4 години
Завършилите получават:
    * Диплома за средно образование
    * Свидетелство за професионална квалификация.
Професионална реализация:
Учениците завършили 12-клас и придобили II-ра квалификационна степен могат да работят в:
   1. Сервизи за гаранционно обслужване и ремонт на електродомакинска техника;
   2. Фирми, производители или вносители на електродомакинска техника;
   3. Магазини за продажба и гаранционно обслужване на електродомакинска техника.

Специалността "Електрически мащини и апарати" дава на учениците необходимите знания в областта на видовете, устройството и действието на електрическите машини, трансформатори и апарати.
Целта на обучението е на базата на тези знания и умения да се усвоят и съвременните начини за управление, защита и контрол на действието на електрическите съоръжения. Знания се усвояват и за производството и ремонта на различни машини и апарати. Практическите умения са насочени за направата на различни електрически инсталации, ремонта на трансформатори и асинхронни двигатели.

Срок на обучение - 4 години.
Завършилите придобиват:
   1. Диплома за средно образование
    2. Свидетелство за професионална квалификация
Професионална реализация:
Завършилите 12 клас придобиват квалификация по професията електротехник III-та квалификационна степен и могат да работят във всички фирми с дейности, свързани с производството и поддръжката на електрически инсталации и съоръжения.

Специалността "Телекомуникационни системи" е привлекателна, перспективна и дава големи възможности за развитие и професионална реализация. Изучаваните предмети по време на курса на обучение дават възможност на младите и амбициозни хора да са в такт с бързопроменящите се електронни  цифрови и мобилни технологии.
По време на обучението си в ПГЕЕ"К.Фотинов" към тях се отправя предизвикателството да усвоят съвременни системи и устройства, както и да придобият практически умения в тази област. Учениците, обучаващи се в тази специалност след курса на обучение имат система от знания и умения, които ще допринесат за бъдещата им реализация като професионалисти: реализират различни електронни схеми, изготвят техническа документация, сравняват предимствата и недостатъците на електронни устройства, диагностицират.
Пълния срок на обучение е 5 години.
Завършилите получават:
    1. Диплома за средно образование;
   2. Свидетелство за III квалификационна степен след полагане на изпити по теория и практика на специалността.
Преподавателите и учениците от специалност телекомуникационни системи са мотивирани да има качествено и съвременно образование.
Обучението на учениците по професията - компютърна техника и технологии включва обща, отраслова и специфична професионална подготовка и задължителната чуждоезикова подготовка.
Общата подготовка се осъществява чрез изучаването на задължителните общообразователни дисциплини на средното образование.
Отрасловата подготовка включва изучаването на: електротехника, градивни елементи, техническо чертане и документиране, аналогова схемотехника и цифрова схемотехника.
Специфичната подготовка включва изучаването на съвременните микропроцесорни и компютърни системи, приложни програмни продукти и информационни технологии, компютърни архитектури, системен и приложен софтуер и др. Подготовката е съпроводена и със задълбочаване на определени раздели от дисциплините, включени във общата и отраслова подготовка. Акцентът е върху дисциплини, осигуряващи задълбочени познания в областта на перспективни направления като "Архитектура и асемблиране на компютърните системи и мрежи", "Приложно програмиране".
Завършилите пълния курс на обучение по професията трябва да умеят да инсталират необходимия системен специализиран софтуер за работа на компютърната система според нейната конфигурация, да инсталират приложен софтуер според изискванията на клиента и да предават компютърната система в завършен вид, да използват средствата за автоматизирано проектиране и прилагат усвоените теоретични знания в конкретните условия на работното място.

Директор: Коста Папазов

Транспортни връзки:
Автобуси № 1, 2, 2а, 4, 7, 12, 12а, 17, 25, 209, 211
Тролейбус № 1

Адрес: гр. Бургас, ул. "Христо Ботев" 42;
Телефон: 056/817691; 056/817696; 056/817689; 
e-mail:  [email protected]
URL: http://www.pgee-bourgas.com/



Професионален авиационен колеж към Институт по въздушен транспорт - София (ИВТ)

За контакти: тел. 0882 603 693; email: [email protected]; www.sofiaflighttraining.com; бул. „Брюксел 1“, ИВТ, офис 204

Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий"

Адрес: с. Николово, ул. "Плиска" № 1; Тел. директор: 08118/2470

Виж на картата

Основно училище "Георги Стойков Раковски"

Адрес: с. Ново село, ул. "Трети март" № 7 Тел. директор: 08113/2242

Виж на картата

Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий"

Адрес: с. Нова Черна, ул. "Кирил и Методий" № 87; Тел. директор: 08634/ 270

Виж на картата

Основно училище "Христо Ботев"

Адрес: гр. Силистра, ул. "София" 147; Тел. директор: 08675/2002

Професионална Гимназия По Механотехника "Владимир Комаров"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Петър Бояджиев" №29; Тел. директор: 068/824-154

Професионална Земеделска Гимназия "Добруджа"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Тутракан" ; Тел. директор: 086/821 903

Основно училище "Иван Вазов"

Адрес: гр. Силистра, ул."Добрич" 76; Тел. директор: 086/82 40 27

Професионална гимназия по производствени технологии "Евлогий Георгиев"

Адрес: гр. Силистра, ул. "7-ми септември" №57; Тел. директор: 086/824 008

Начално училище "Отец Паисий"

Адрес: с. Алеково, ул. "Отец Паисий" №1; Тел. директор: 08622/321

Виж на картата

Общинско спортно училище "Дръстър"

Адрес: гр. Силистра, УЛ."ЧЕРНО МОРЕ" № 10; Тел. директор: 086/822-460

Професионална Гимназия По Строителство "Пеньо Пенев

Адрес: гр. Силистра, бул."Македония" 140 п.к.114; Тел. пом. дир.: 086/824009

Основно училище "Христо Ботев"

Адрес: гр. Алфатар, ул. "Христо Ботев" №2; Тел. директор: 08673/2267

Виж на картата

Езикова гимназия "Пейо Яворов"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Бойка войвода" №2; Тел. директор: 068/821-174

Природоматематическа гимназия "Св.Климент Охридски"

Адрес: гр. Силистра, ул."Москва" № 43 Тел. директор: 068/882-645

Средно общообразователно училище "Никола Йонков Вапцаров"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Дръстър" 38; Тел. директор: 086/822344

Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Плевен" 1; Тел. директор: 086/811 430

Средно общообразователно училище "Юрий Алексеевич Гагарин"

Адрес: гр. Силистра, ул. "Петър Мутафчиев" №20; Тел. директор: 086/821022

Професионална Гимназия По Лека Промишленост "Пенчо Славейков"

Адрес: гр. Силистра, ул."Седми септември" 59; Тел. директор: 086/82-41-19