ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Горна Оряховица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - гр. Горна Оряховица

Горна Оряховица е град в област Велико Търново, Централна Северна България.

Той е административен и стопански център на едноименната община Горна Оряховица. Разположен е по поречието на река Янтра в непосредствена близост до областния център.

Отстои на 8 км североизточно от град Велико Търново, на 190 км североизточно от Пловдив, на 220 км западно от Варна и на 230 км североизточно от София.

Средната надморска височина е 218 м. Най-ниската точка от брега на р. Янтра е с надморска височина 92 м, докато най-високото плато над града - "Камъка" е високо 412 м.

Населението е приблизително 34 000 души.

Транспорт

Селището е важен железопътен възел, а в близост до града се намира гражданското летище "Горна Оряховица". Общината е с важно геостратегическо положение, тъй като на нейната територия се пресичат важни международни и местни транспортни артерии. Оста на международния транспортен коридор №9 минава през нейната територия (свързва Мала Азия с Източна и Северна Европа през Балканския полуостров). Оста на Хиперборейския път също минава през територията на общината (Албания-Македония-Г. Оряховица-Русе).

Автобусният транспорт се осъществява от частни фирми. В общинската транспортна схема са утвърдени 4 градски линии и 9 междуселищни връзки на центъра с населените места от общината. В Общината има 3 училищни автобуса и 4 маршрута, обслужващи заетите лица на територията на Общината.

История на града

Първото селище в района датира от втората половина на петото хилядолетие пр.н.е. (средно-каменната епоха). Между хълма Камъка и Арбанашкото плато са открити следи от по-късно тракийско селище, чиито обитатели са били от племето кробизи. Те са построили крепостта Камъка, която е съществувала от 5 век пр.н.е. до 1 век пр.н.е., когато римляните построяват своя крепост върху руините ѝ. Това селище постепенно придобило икономическа мощ главно чрез отглеждане на лозя и винопроизводство. Живота в селището продължил до идването на славяните през 6-7 век н.е. Няма материални следи от уседнал живот в периода между 7 и 12 в.

Образование и култура

В града функционират три читалища, две библиотеки и следните училища:

  • СОУ "Георги Измирлиев"
  • II СОУ "Вичо Грънчаров"
  • Професионална техническа гимназия "Васил Левски"
  • Професионална гимназия по електротехника и електроника "М.В.Ломоносов"
  • Професионална гимназия по лека промишленост и икономика "Атанас Буров"
  • Професионална гимназия по железопътен транспорт "Никола Й. Вапцаров"
  • Професионалната гимназия по хранителни технологии "Проф.д-р Асен Златаров"
  • I ОУ "Ив.Вазов"
  • III ОУ "Св.св.Кирил и Методий"
  • ОУ "Св. П. Хилендарски"

Детските градини са: ЦДГ "Ален Мак", ОДЗ "Елена Грънчарова", ЦДГ "Първи юни", ЦДГ "Щастливо детство", ЦДГ "Бодра смяна", ОДЗ "Божур", ЦДГ "Здравец" и СДГ "Детски свят". Детски ясли: ДЯ "Зорница" и ДЯ "Еделвайс".

На територията на Горна Оряховица функционират още: Градска художествена галерия "Недялко Каранешев", Исторически музей, пет действащи църкви - най-старите са "Св. Атанасий" и "Св. Георги" а другите храмове са "Успение на Св. Богородица", "Св. Николай Чудотворец", "Св. Троица".

Здравеопазване

МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД гр. Горна Оряховица обслужва населението на три общини; "Диагностично-консултативен център" ЕООД; Центърът за спешна медицинска помощ.

И още: Дом за възрастни с умствена изостаналост с. Драганово, Дом за възрастни с физически увреждания с. Горски Горен Тръмбеш, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Домашен социален патронаж гр. Горна Оряховица.

 

Туристически забележителности

Патриаршески манастир „Св. Троица” – намира се на 8 км западно от град Горна Оряховица, основан е в средата на XIVв. от Теодосий Търновски. Тук през 1375г. Евтимий получава най-високия духовен сан – Патриарх Български.

Древните останки на крепостта „Ряховец” – намира се на 3км западно от града, построена е през III-IV по времето на император Аврелий, с цел охрана на един от главните римски пътища от Никополис ад Иструм до Августа Траяна. Апогеят в нейното развитие е в периода на Второто Българско царство, когато крепостта се превръща в основно защитно съоръжение на северния отбранителен пръстен, пазещ столицата Търновград.

Защитената местност „Божур поляна” и хижа Божур – туристическият дом е едно от любимите места за отдих на горнооряховчани. Хижата се намира в близост до защитената местност „Божур поляна”, която е находище на редкия, растителен вид - божур.

Никополис ад Иструм – това е един от най-големите градове в провинция Долна Мизия, изграден през 111г. от император Траян в чест на победата му над даките. От този град тръгва и южният път към Августа Траяна.

Етнографски музей в гр. Долна Оряховица, в който се съхраняват над 1000 експоната, документи и снимки, представящи етно-демографската и социално-битова характеристика на горнооряховския край. Включени са и уникати свързани с развитието на гурбетчийското градинарство в района през периода XIX/XX век.

Екопътека „Камъка” - маршрут за пешеходен туризъм, представящ възможност за наблюдение на интересни природни образования и редки растителни и животински видове.

Крепостта „Калето” – сред запазените крепости е и "Калето", намираща се в близост до с. Горски Горен Тръмбеш.

Неолитно селище в областта „Червен бряг”, с. Правда – открити са глинени и кремъчни артефакти, свидетелстващи за начина на живот и култовете на древните хора.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: